A fánknak nagy rajongója vagyok, de eddig még nem csináltam. A nagymamám szokott vele meglepni, de mivel elég messze lakik, így muszáj volt nekem is megtanulnom. Száll a recept szájról szájra, nagymamáról unokára. Azt mondanom sem kell, hogy a családnak nem volt ellenére. Persze a megrefomálást nem úszhatta meg.
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 60g xilit
- 1g fruktóz (az élesztő miatt)
- 80g olvasztott vaj
- 100g zabpehelyliszt
- 500g durumliszt
- 50g szejtán/búzasikér (a zabpehelyliszt miatt kell)
- 35g élesztő
- 2,5dl víz (aki bírja a tejet nyugodtan csinálja azzal, vagy fele tej és fele víz kombinációval)
- 1 csipet só
- reszelt citromhéj (el is hagyható)
A tésztát lehet kézzel dagasztani, begyúrni és kenyérsütőgéppel is.
Én csak mindent beleöntök a kenyérsütőbe, és 1,5 óra múlva kiveszem.
Kézzel dagasztásnál az élesztőt a fruktózzal felfuttatjuk egy kevés langyos tejben. Majd hozzákeverjük a többi alapanyaghoz. Lágy tésztát dagasztunk belőle, majd duplájára kelesztjük. Egy nagy, műanyag, jól záródó, fedeles doboz is alkalmas erre.
Kiborítom egy lisztezett deszkára, sodrófával 1 ujjnyi vastagra nyújtom. Kiszaggatom egy 6-6,5 cm-es linzer vagy fánkszaggatóval, és még 30 percet pihentetem.
Sütés: Megmelegítem az olajat. Ha túl meleg, akkor belül nyers lesz, kívűlről viszont megég. Ha pedig nem elég meleg, nagyon megszívja magát olajjal.
Mielőtt beleteszem a fánkokat, egy fakanállal átszúrom a közepét és mindkét oldalát kb 90mp-is sütöm.
Ebből a mennyiségből kb 38-40db fánk lesz.
Szti, már most imádom a blogodat! :) Hajrá, szeretnék innen sokat-sokat csemegézni! :)
VálaszTörlésMackósajt
Mackósajt nagyon örülök, hogy tetszik! Tessék csak tessék, szabad a vásár! ;)
VálaszTörlésKipróbáltam a szalagos fánkodat, nagyon nagyon finom lett! köszi!!!
VálaszTörléssmithbetty