2011. április 30., szombat

Máktorta ribizlis mascarpone krémmel



Már régóta fentem a a fogam egy olyan krémes tortára, amit én is ehetek. A mák a ribizlivel tökéletes párosítás, már csak a köztes tölteléket kellett kitalálnom. A vajas krémeket nem szeretem, pudingosat nem akartam a tej miatt. A pudingnak vízzel nálam esélye sincsen. Egyszercsak jött a felismerés, hát mascarpone. Eddig miért nem jutott eszembe? Így sikerült házilag is megalkotnom az egyik kedvenc tortámat.

Hozzávalók:

Tészta:
  • 3 tojás
  • 80g xilit (nyírfacukor)
  • 20g eritrit (xilit is jó)
  • 0,6dl langyos víz
  • 0,6dl olívaolaj (másik is tökéletes)
  • 5g sütőpor
  • 75g durumliszt
  • 75g darált mák
  • 1g (1 kávéskanál) folyékony édesítő

Krém: Közben variáltam, mert nem sejtettem, hogy ilyen sok lesz belőle.
  • 250g mascarpone
  • 1g (1 kávéskanál) folyékony édesítő
  • 200g ribizli
  • 1 teáskanál citromlé
  • Ezt összekevertem, majd kivetem belőle 200g-ot, amit elraktam a fagyasztóba, később jó lesz.
  • A maradékhoz kevertem még 100g ribizlit, és a hűtöbe tettem.
A tojásfehérjéket 1evőkanál xilittel keményre felverem. Robotgéppel a tojássárgákat az olajjal és a xilittel habosra verem, utána fokozatosan adom hozzá a vizet. Azért apránként, mert jelentősen hígabb lesz tőle, és könnyen összefröcsög mindent a konyhában. Lisztet, diót, sütőport összekeverem és hozzáadom a masszához. Végül a felvert tojáshabot óvatosan beleforgatom.
Ezt egy 18cm-es kerek, kapcsos tortafomába öntöttem.

Sütés: Alsó-felső sütésen kb 45-50perc alatt sül meg. Lehet, hogy több is kell neki, mivel elég vastag lesz, így a tűpróba kötelező.

Miután kicsit kihűlt ketté vágtam, és megvártam, míg teljesen kihűl, majd megkentem a ribizlis mascarpone krémmel. 1-2 órára visszatettem a hűtőbe, és csak a morzsák maradak utána.

Ennek a sütinek lesz egy másik változata is, csak mostanában sok volt itthon a mákos édesség, és megjegyezték, hogy tartsak már egy kis szünetet vele. :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése