Már régóta fentem a a fogam egy olyan krémes tortára, amit én is ehetek. A mák a ribizlivel tökéletes párosítás, már csak a köztes tölteléket kellett kitalálnom. A vajas krémeket nem szeretem, pudingosat nem akartam a tej miatt. A pudingnak vízzel nálam esélye sincsen. Egyszercsak jött a felismerés, hát mascarpone. Eddig miért nem jutott eszembe? Így sikerült házilag is megalkotnom az egyik kedvenc tortámat.
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 tojás
- 80g xilit (nyírfacukor)
- 20g eritrit (xilit is jó)
- 0,6dl langyos víz
- 0,6dl olívaolaj (másik is tökéletes)
- 5g sütőpor
- 75g durumliszt
- 75g darált mák
- 1g (1 kávéskanál) folyékony édesítő
Krém: Közben variáltam, mert nem sejtettem, hogy ilyen sok lesz belőle.
- 250g mascarpone
- 1g (1 kávéskanál) folyékony édesítő
- 200g ribizli
- 1 teáskanál citromlé
- Ezt összekevertem, majd kivetem belőle 200g-ot, amit elraktam a fagyasztóba, később jó lesz.
- A maradékhoz kevertem még 100g ribizlit, és a hűtöbe tettem.
A tojásfehérjéket 1evőkanál xilittel keményre felverem. Robotgéppel a tojássárgákat az olajjal és a xilittel habosra verem, utána fokozatosan adom hozzá a vizet. Azért apránként, mert jelentősen hígabb lesz tőle, és könnyen összefröcsög mindent a konyhában. Lisztet, diót, sütőport összekeverem és hozzáadom a masszához. Végül a felvert tojáshabot óvatosan beleforgatom.
Ezt egy 18cm-es kerek, kapcsos tortafomába öntöttem. Sütés: Alsó-felső sütésen kb 45-50perc alatt sül meg. Lehet, hogy több is kell neki, mivel elég vastag lesz, így a tűpróba kötelező.
Miután kicsit kihűlt ketté vágtam, és megvártam, míg teljesen kihűl, majd megkentem a ribizlis mascarpone krémmel. 1-2 órára visszatettem a hűtőbe, és csak a morzsák maradak utána.
Ennek a sütinek lesz egy másik változata is, csak mostanában sok volt itthon a mákos édesség, és megjegyezték, hogy tartsak már egy kis szünetet vele. :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése