A sütemény a gyerekkoromat idézi, akkor volt a leginkább elterjedt. Legalábbis a mi családunkban. Ezt a finomságot általában akkor szoktam elkészíteni, ha van maradék tojásfehérjém. De amíg nem jön össze a megfelelő mennyiség, addig berakom a fagyasztóba. Erre megfelel bármilyen műanyag tejfölös, joghurtos, kefíres vagy túrós doboz. Célszerű ráírni, mennyit tojásfehérje van benne, mivel én már jártam úgy, hogy nem kell, mert emlékezni fogok rá. Hát nem. :D
Hozzávalók:
- 20g grahamliszt
- 60g durumliszt
- 4 tojásfehérje
- 80g darált xilit (nyírfacukor)
- 30g olvasztott vaj
- 2 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1-2 kocka diabetikus csokoládé (Ritter Sport, Milka, más )
A robotgéppel a tojásfehérjéket és a csipet sót félkeményre verjük. Miután elértük ezt az állagot, a robotgépet továbbra sem kapcsoljuk ki, fokozatos adjuk hozzá a xilitet, a citromhéjat. Amikor a hab már kemény, fakanállal óvatosan belekeverjük a vajat és a lisztet. A masszát kikent formába öntjük. Szilikon sütőformánál nem szükséges a kikenés.
Sütés: 160°C-on alsó-felső sütésen kb 30-40 percig sütjük. A sütés ideje módosulhat a tepsi méretétől, ezért a tűpróba mindenképp ajánlott.
Én ebben a kerek, 26 cm-es kerámiában szoktam készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése