2011. május 9., hétfő

Durumkifli

A hétvégén kifli sütésbe fogtam, mert már nagyon untam a bolti teljes kiőrlésű pékáruk ízét, állagát. Nagyon finomra sikeredett.
Annyira vágytam már rá, hogy sikeresen otthon is felejtettem, így kénytelen vagyok beérni a boltival. :D

Hozzávalók:
  • 1 ek olaj
  • 2dl langyos víz (tejjel v tej és víz keverékével is lehet)
  • 25g puha vaj
  • 30g zabpehely (nem kötelező)
  • 350g durumliszt
  • 20g élesztő
  • 15g só
  • 1g fruktóz
  • 2g aszkorbinsav (elhagyható)

Kenyérsütőgépbe mindent beledobáltam, dagasztott, kelesztett 1,5 órán keresztül.
Kézzel dagasztásnál az élesztőt felfuttatjuk, majd jól összegyúrjuk a tésztát. Lényeg, hogy jól meg legyen dolgozva. Utána kelesztő tálban vagy 1 nagy, jól záródó műanyag dobozban meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Amikor megkelt, a tésztát finoman, óvatosan kör alakúra nyújtottam. 8 cikkre vágtam, a szélesebb végétől feltekertem és a tepsire raktam. Kb 1órát kelesztettem még. Mivel hideg volt a hétvégén, annyit csaltam, hogy a sütőt kb 5 percre előmelegítettem 50°C-ra, utána kinyitottam. Kezemmel ellenőriztem, hogy langyos legyen az alja, beraktam a tepsit, úgy kelt meg.
Utána bevizeztem a tetejét és sülhetett is.

Sütés: 200°C-ra előmelegített sütőben kb 25percig sütöttem alsó-felső módban. Egy kis tepsibe vizet tettem és beraktam a sütő aljába, így nem szárad ki sülés közben a kifli.

Miután kész lett, megint megkentem egy kis vízzel, rácson hagytam kihűlni. Finom, ropogós kifli lett a végeredmény.

1 megjegyzés:

  1. Szuper recept, teljeskiőrlésű liszttel is működik. Elronthatatlan, isteni finom. Köszönöm szépen 🥰

    VálaszTörlés